Bolinhos de Bacalhau (kabeljauwkroketjes)

Foto van Bolinhos de Bacalhau

Bolinhos de Bacalhau (kabeljauwkroketjes)

Één van de gerechten die je leert maken tijdens onze Portugese workshop zijn deze heerlijke Bolinhos de Bacalhau, of in goed Nederlands kabeljauwkroketjes.

Ingrediënten voor 8-10 personen

  • 300 gram stokvis (gedroogde kabeljauw) ontdaan van graat en vel
  • 500 gram aardappelen (geschild en in grove stukken gesneden)
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels platte peterselie
  • 1 ei (geel gescheiden van eiwit)
  • 1 fles zonnebloemolie om te frituren
  • 1 citroen
  • Zwarte peper uit de molen

Bereiding

  1. Leg de stokvis in een diepe schaal met koud water. Helemaal onder water.
  2. Dek af met plastic folie en zet in de koelkast voor ca. 12 uur.
  3. Ververs tussentijds 4 a 5 x het water. En spoel de stokvis telkens met stromend water af.
  4. Leg de vis in een pan met koud water en kook in ongeveer 30 minuten gaar.
  5. Giet de vis af en spoel de vis koud.
  6. Doe de vis in een vergiet en verwijder het visvlees van de graten en het vel.
  7. Doe het visvlees in een bolzeef en laat goed uitlekken en drogen. Let op de vis moet goed droog
  8. Kook ondertussen de aardappelen in een pan met water goed gaar. Giet ze af en – Let op dit is belangrijk – zet ze even terug op zacht vuur om goed droog te stomen.
  9. Druk de aardappelen vervolgens door een pureeknijper.
  10. Doe het visvlees in een keukenmachine en maal het fijn.
  11. Hak de peterselie fijn met een mes.
  12. Meng het visvlees met de aardappelpuree, de helft van de peterselie, het eigeel, bloem en zwarte peper.
  13. Sla het eiwit luchtig stijf en roer het voorzichtig door het vismengsel.
  14. Vorm met behulp van 2 eetlepels ovale kroketjes.
  15. Frituur de kroketjes op 180 graden gaar.
  16. Haal de kroketjes uit de frituurpan en leg ze op keukenpapier.

Opmaak

Serveer de kabeljauwkroketjes in een schaal met citroen en de rest van de peterselie.

Meer weten?

Wil je deze en andere Portugese gerechten graag maken onder begeleiding van een professionele kok? Dan kunnen we onze Portugese kookworkshop van harte aanbevelen. Hier zet je in een gezellige omgeving onder het genot van een drankje een fantastisch Portugees diner op tafel, waar je daarna uiteraard zelf met je vrienden of collega’s van kunt genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *