Tijgergarnalen in tempurabeslag met citroengrassaus

Foto van tempura garnalen

Tijgergarnalen in tempurabeslag met citroengrassaus

Één van de gerechten die je leert maken tijdens onze Thaise workshop zijn deze heerlijke tijgergarnalen.

Ingrediënten voor de garnalen

  • 20 grote garnalen
  • 150 gr. tempurameel
  • 2,5 dl ijskoud spawater
  • 4 à 5 ijsklontjes
  • Zwarte peper en zeezout

Ingrediënten voor citroengrassaus

  • 1 krop frisée sla
  • 1 bosje bieslook
  • 1 citroengrasstengel
  • 2,5 dl kokosmelk
  • 2,5 dl slagroom
  • 4 bergamotblaadjes
  • 1 kwart galangawortel
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 100ml witte wijn
  • 1 eetlepel red curry
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Maak eerst de saus, zet een steelpan op het vuur met de witte wijn en bergamot blaadjes, en laat 2 min zachtjes inkoken. Snij de galangawortel en de citroengrasstengel in stukjes.
  2. Voeg de kokosmelk en room bij de witte wijn, laat even 2 min. inkoken en voeg daarna de galangawortel en citroenstengel erbij laat dit alles tien minuten zachtjes inkoken.
  3. Zeef de saus hierna door een bolzeef en laat afkoelen. Maak intussen de garnalen schoon, haal het pantser van de garnaal (de schil) en de kop van de garnaal. Laat de staart zitten.
  4. Snij het darmkanaal met een dun mesje uit de rug van de garnaal.
  5. Maak het beslag, doe het tempurameel in een diepe schaal en roer langzaam het ijskoude water erbij. Het beslag hoeft niet glad te zijn. Doe de red curry erbij. Voeg zout en peper toe en dan de ijsklontjes.
  6. Maak de saus af, als deze is afgekoeld voeg dan de mayonaise en limoensap erdoorheen.
  7. Op smaak brengen met zout en peper.
  8. Laat de frituur heet worden tot 180 graden, haal de garnalen door het beslag en frituur in een paar minuten gaar. Leg ze daarna op keukenpapier om het overtollige vet te absorberen.

Bijzonderheden

In tegenstelling tot ander frituurbeslag hoeft tempura beslag niet glad te zijn. De klontjes geven het krokante en vlokkerige effect aan het jasje om het gerecht heen.

Opmaak

Drapeer de saus op een bord en leg de frisée sla (zoveel mogelijk het gele binnenste gebruiken van de sla) midden op het bord. Leg daar de garnalen tegenaan. Knip met een schaar de bieslook stengels over het gerecht.

Meer weten?

Wil je deze en andere Thaise gerechten graag maken onder begeleiding van een professionele kok? Dan kunnen we onze Thaise kookworkshop van harte aanbevelen. Hier zet je in een gezellige omgeving onder het genot van een drankje een fantastisch Thais diner op tafel, waar je daarna uiteraard zelf met je vrienden of collega’s van kunt genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *