Albóndigas (Spaanse gehaktballetjes)

Albóndigas

Één van de gerechten die je leert maken tijdens onze Spaanse kookworkshop zijn deze heerlijke Albóndigas, lekkere Spaanse gehaktballetjes met tomatensaus.

Ingrediënten voor 10 personen

  • 1 dl kippenbouillon
  • 700 gram half-om-half kalfs/varkens gehakt
  • ¼ bos platte peterselie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 40 gram paneermeel
  • 1 ei, 2 tenen knoflook zeer fijn gehakt
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 50 gram Serranoham in fijne blokjes gesneden

Ingrediënten voor de tomatensaus

  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 250 gram tomatenblokjes uit blik
  • 40 gram tomatenpuree uit blik
  • 1 dl kippenbouillon
  • 1 dl witte wijn
  • ¼ bos platte peterselie fijngehakt
  • 2 tenen knoflook fijn gehakt
  • ½ mespuntje saffraan draadjes geweekt in witte wijn
  • 40 gram geroosterde gecrushte amandelen
  • 2 laurierbladeren

Bereiding

  1. Meng de paneermeel en kippenbouillon in een diepe schaal goed door elkaar. Meng vervolgens het
    gehakt hier doorheen.
  2. Snij de knoflook, peterselie en Serranoham zeer fijn (kan ook met een keukenmachine) en meng het
    door het gehakt.
  3. Voeg de paprikapoeder, nootmuskaat eieren, citroensap, peper en zout erbij, en meng het goed door
    elkaar.
  4. Maak vervolgens van het gehakt kleine balletjes van ca. 30 gram per stuk en leg ze in een schaal.
  5. Bestuif de balletjes met bloemen bak ze in een koekenpan in de olijfolie goed bruin.
  6. Haal de gehaktballetjes uit de pan en leg ze in een ovenschaal. Laat de olie in de pan.
  7. Fruit de grofgesneden uien aan in de olie, tot ze goudbruin zijn.
  8. Blus de olie met de uien er in af met de witte wijn en saffraan.
  9. Voeg tomatenpuree toe en verhit deze eventjes mee.
  10. Voeg de tomatenblokjes, bouillon, laurier en de gehaktballetjes bij de saus .
  11. Laat het geheel 15 minuten gaar pruttelen.
  12. Meng de peterselie , knoflook, geroosterde amandelen door elkaar en voeg dit bij het geheel.
  13. Laat nog 10 minuten door pruttelen. (Kan op het gas of in een oven op 160 graden.)
  14. Op smaak brengen met zout en peper en serveren.

Opmaak

Serveer de albóndigas met stokbrood, aioli en tapenades.

Meer weten?

Wil je deze en andere Spaanse gerechten graag maken onder begeleiding van een professionele kok? Dan kunnen we onze Spaanse kookworkshop van harte aanbevelen. Hier zet je in een gezellige omgeving onder het genot van een drankje een fantastisch Spaans diner op tafel, waar je daarna uiteraard zelf met je vrienden of collega’s van kunt genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *